Akkurat nå er 14 pålogget.

Kjemi

(Kjemi 1) Polare stoffer?

18. mars 2017 av frederick
Hei,
Jeg har et lite spørsmål angående polare stoffer. I læreboka står det at vi vet at H2S er et vinklet molekyl siden det er polart. Det betyr at alle stoffer som ikke er vinklet, er upolare? Men har ikke CO2 en bindingvinkel på 180° og ikke vinklet? Er litt forvirret her.

frederick

Brukbart svar (1)

Svar #1
19. mars 2017 av Sigurd

At det er en vinkel er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det er polart. Og at et stoff er polart er heller ikke ensbetydende med at det er en vinkel. 

Det krever litt mer enn at det bare er vinklet. Når noe er polart, handler det om ladning. Hvis ett atom i molekylet trekker sterkere på elektronene enn et annet, vil det første bli mer negativt ladet og det andre mer positivt ladet. To atomer sammen, kan altså være polart (selv om det er umulig å lage en "vinkel" mellom to atomer).

Karbon i CO2 trekker sterkere på elektronene, men siden karbonatomet har oksygen på begge sider, vil molekylet "utenfra" oppleves som upolart - det er samme ladning i hver ende. Symmetrien gjør altså at det ikke blir noe polaritet.

Vann, H2O, ville også vært upolart dersom hydrogenatomene lå på linje med oksygenatomet. Men siden H-atomene er "samlet på samme side", vil det netto bli mer negativt i den ene enden ved oksygenatomet, og mer positivt i den andre enden med hydrogenatomer. Derfor er vann polart.


Skriv et svar til: (Kjemi 1) Polare stoffer?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.