Akkurat nå er 2 pålogget.

Fysikk

Friksjonskraft og arbeid

23. mai 2017 av Hukl - Nivå: Ungdomsskole
En kasse med bøker veier 12kg. Den blir skjøvet 1,5m bortover gulvet. Friksjonskraften er 50% av kassas tyngde.
Hvor stor er friksjonskraften, hva er tyngden til kassa, hvor stort arbeid blir utført og hvordan kan kassa akselerere bortover gulvet?

Brukbart svar (0)

Svar #1
24. mai 2017 av Sigurd

Tyngdekraften regner vi ut med formelen G = m * g, det vil si masse m ganger tyngdeakselerasjonen g = 9,81 m/s2. Prøv å regne det ut selv, så kan jeg heller hjelpe deg hvis du står fast! :)

Det står at friksjonskraften er 50% av tyngdekraften. For å regne ut prosentandelen av noe, ganger du med prosenten (husk prosenttegnet betyr delt på hundre!). Altså, du må gange tyngdekraften med 50 og dele på hundre. (Du kan selvsagt også huske at 50% er det samme som halvparten, og dermed bare dele på to!) Hva blir da friksjonskraften?

Arbeid er kraft ganget med forskyvningslengde i kraftretningen. Siden friksjonskraften (alltid) virker i motsatt retning av friksjonen, blir det også et minustegn. Friksjonsarbeidet W = -F * s, der F er friksjonskraften og s er strekningen kassen blir forskjøvet.

For å svare på det siste spørsmålet minner jeg om Newtons 2. lov. Summen av krefter er masse ganger akselerasjon. Hva skjer med kraftsummen hvis akselerasjonen ikke er null?


Skriv et svar til: Friksjonskraft og arbeid

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.