Akkurat nå er 240 pålogget.

Naturfag

Hva kommer farge av?

29. mai 2017 av Karina - Nivå: Ungdomsskole

Husker ikke helt nøyaktig hva farge kommer av, men husker at det har noe med at lyset reflekterer i den hvite "fargen". 


Brukbart svar (1)

Svar #1
29. mai 2017 av Sigurd

Hei. Det er nesten riktig.

Først og fremst - lys består av bølger som kan ha forskjellige bølgelengder. Øyet vårt tolker ulike bølgelengder på den måten at det blir ulike farger. Det er ikke gitt at verden egentlig er i farger - tenk bare på fargeblinde eller et svart/hvitt-kamera som ikke klarer å skille bølgelengdene fra hverandre. Det er altså øyet vårt som tolker farger!

Hvitt lys er en blanding av lys med mange forskjellige bølgelengder, dvs en blanding av alle farger.

Når hvitt lys treffer en "blå" gjenstand, ser den blå ut fordi gjenstanden reflekterer blått lys, men absorberer de andre fargene. Hvis bare rødt lys hadde truffet den blå gjenstanden, ville den sett svart ut, fordi den blå gjenstanden absorberer rødt lys.

Hvis en gjenstand ser hvit ut, reflekterer den alle fargene. Men lyser du på den med bare rødt lys, vil den se rød ut, fordi det ikke er noe f.eks. blått lys å reflektere, men den reflekterer likevel rødt lys.

En sort gjenstand absorberer alle farger, og reflekterer svært lite. Om du sender hvitt, blått eller rødt lys - den vil uansett se svart ut. Derfor er det mye varmere å ha på seg en svart genser enn en hvit nå i sommervarmen. Svarte gjenstander "suger til seg" alle farger.

Håper dette svarte på spørsmålet ditt. :-)

Skriv et svar til: Hva kommer farge av?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.