Akkurat nå er 246 pålogget.

Fysikk

Terminalfart

22. juli kl. 11:29 av mattenøtta - Nivå: Vgs

En ball faller fra en høy bygning og når sin såkalte terminalfart. Da er akselerasjonen lik null. Anta så at vi kaster den samme ballen rett oppover med en fart som er større enn terminalfarten. I det øyeblikket ballen på vei oppover har fart lik terminalfarten, er verdien av akselerasjonen til ballen større enn g (9,81 m/s^2).

Kan noen forklare meg hvorfor??


Brukbart svar (0)

Svar #1
22. juli kl. 20:45 av Sigurd

Når ballen har terminalfart, betyr det at luftmotstanden blir så høy at den blir like stor som tyngden. Luftmotstanden (som virker oppover) er like stor som tyngden (som virker nedover), og summen av krefter er altså lik null. Newtons lover gir at ballen har konstant fart/null akselerasjon når kraftsummen er null. Dermed kan ikke farten øke mer - det blir en maksimal fall-fart - terminalfarten.

Luftmostanden vil alltid virke i motsatt retning av bevegelsesretningen (den er en motstand, og forsøker å hindre bevegelsen). Når ballen kastes oppover, vil tyngdekraften virke nedover, men i tillegg virker også luftmotstanden nedover. Både tyngden og luftmotstanden virker nedover, så summen av krefter nedover må være større enn tyngden, og akselerasjoen må derfor være større enn tyngdeakselerasjonen (g).


Skriv et svar til: Terminalfart

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.