Akkurat nå er 336 pålogget.

Fysikk

Dopplereffekten

08. august kl. 17:51 av mattenøtta - Nivå: Vgs

I boka mi står det; "Vi kan se av bølgeformelen at bølgen vil få kortere bølgelengde når legemet beveger seg mot oss"

Hvordan ser vi det av bølgeformelen? Og kan noen forklare hvorfor bølgene som sendes ut blir "presset sammen" eller "strukket ut" når legemet beveger seg?

Jeg lurer også på om formelen for dopplereffekten, altså hvordan man kan finne farten til legemet vha dopplereffekten, er relevant for en FYS1 eksamen? I boka står det bare at de nevner at det går an, men ikke hvordan man gjør det.


Brukbart svar (0)

Svar #1
08. august kl. 20:47 av Janhaa

c = \lambda*f

når f eks en sykebil m sirene nærmer seg, vil frekvense (f) øke, slik at bølgelengden (\lambda)

avtar. Fordi:

 c = \lambda*f=3*10^8\,(m/s)


Svar #2
08. august kl. 21:04 av mattenøtta

Ja, men hvorfor øker frekvensen? Jeg ser at f og lambda vil øke og minke proporsjonalt.


Brukbart svar (0)

Svar #3
08. august kl. 21:10 av Janhaa

#2

Ja, men hvorfor øker frekvensen? Jeg ser at f og lambda vil øke og minke proporsjonalt.

Ei kan rett og slett si at Lyden øker (høyere), dermed høyere frekvens (f).

"Sirene kommer mot oss, og lyden øker"


Brukbart svar (0)

Svar #4
08. august kl. 22:47 av Sigurd

En tolkning av hva som skjer: Når en ambulanse beveger seg i lydens forplantningsretning, vil den på en måte "ta igjen" lyden, og det gjør at bølgelengden blir kortere. Når ambulaensen kjører mot forplantningsretningen, vil den "kjøre fra" lyden, og det gjør at bølgelengden blir lengre.

Tenk slik:

En bølgetopp sendes ut, så beveger ambulansen seg i samme retning som bølgetoppen før ambulansen sender ut en ny bølgetopp. Når denne neste bølgetoppen sendes ut, er ambulansen litt nærmere den første bølgetoppen enn den ville vært om ambulansen var i ro. Altså blir avstanden mellom bølgetoppene mindre (bølgelengden blir mindre, frekvensen øker, tonen blir lysere, v = lambda * f. Bølgefarten er konstant i et medium).

Omvendt, hvis ambulansen beveger seg vekk fra deg, vil det sendes ut en bølgetopp, så kjører ambulansen vekk fra deg og kommer lenger unna før neste bølgetopp sendes ut. Da er avstanden mellom bølgetoppene lenger enn hvis ambulansen hadde stått i ro, fordi amublansen har rukket å flytte seg lenger vekk før neste bølgetopp sendes ut. Bølgelengden blir lengre, frekvensen avtar (tonen blir mørkere)

Se gjerne på animasjoene i denne videoen

I fysikk 1 kan det kanskje være relevant å kunne regne ut dopplereffekten (du finner formelen forklart f.eks. i denne artikkelen her på skolediskusjon) Du trenger antakelig ikke "utlede" denne, men ser du på formelen, er det egentlig bare en skalering av den opprinnelige frekvensen. Denne skaleringen skyldes bevegelsen.

Det er bare litt triksing med algebra for å finne farten til kilden/mottakeren. Hvis du ikke klarer å løse likningen, kan du f.eks. prøve å bruke CAS eller løse det grafisk. (Bare å putte inn frekvensene og fartene du kjenner og finne farten som gir skjæringspunkt mellom høyre og venstre side av formelen.)


Svar #5
10. august kl. 10:44 av mattenøtta

Ok, takk for svar fra begge to! Kunne dere forresten ha forklart det med parallaksemetoden? Det jeg ikke helt skjønner er hvorfor vi må observere hvordan stjerna vi observerer "beveger seg i forhold til stjernene i bakgrunnen"? Og når vi skal finne parallaksen, finner vi da først vinkelen mellom jordjanuar - sol og jordjuli - sol, og så dividerer vi med 2? Eller finner vi parallaksen direkte?


Brukbart svar (0)

Svar #6
10. august kl. 12:31 av Sigurd

Hold pekefingeren foran nesa (slik at den peker oppover) og lukk først venstre, så høyre øye. Se hvordan fingeren flytter seg i forhold til bakgrunnen langt borte. Prøv så å strekke armen helt ut og se at fingeren ikke flytter seg så mye. Dette er parallaksefenomenet. Fingeren flytter seg relativt mye når den er nærme, og mye mindre lenger unna. Vinkelen den forflytter seg er parallaksevinkelen. Dette fenomenet fungerer for stjerner som er ganske nærme i forhold til stjerner som er langt unna.

Husk, hvis du skal bruke tangens for å regne avstand, må du ha en rettvinklet trekant. Derfor må du dele vinkelen du finner mellom to halvår på to. :-)

Det er vinkelen stjernen flyttet seg på himmelen ifht bakgrunnen vi måler, for avstanden til sola kjenner vi (fra andre beregninger). Dda kan vi finne avstanden til stjernen med trigonometri.

Skriv et svar til: Dopplereffekten

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.