Akkurat nå er 188 pålogget.

Fysikk

friksjon

18. august kl. 17:50 av sjakkhjerne - Nivå: Vgs

står fast på siste oppgave.

a) En bil kjører nedover en lang bakke. Motoren er utkoblet, og farten er konstant. Bakken har et fall på 1,00 m for hver 25,0 kjørt vei. Bilen har massen 1020 kg. Regn ut den samlede friksjonen på bilen.

b) En syklist reduserer farten fra  4,5 m/s til 2,5 m/s oppover en 16 m lang bakke som har helningsvinkel 4,3°. Syklisten og sykkelen har en samlet masse på 81,5 kg. Samlet motstand mot bevegelsen er 11 N. Regn ut trekkrafta framover på sykkelen

c) Ei lita kule settes i bevegelse med startfart 1,0 m/s i ei vannrett, sirkelformet renne med radius 19 cm. Friksjonen på kula er hele tida 0,50 % av tyngden. Hvor mange runder triller kula før den stopper?

kan noen hjelpe her?


Brukbart svar (0)

Svar #1
19. august kl. 16:34 av Sigurd

a) Farten er konstant, så summen av krefter som virker på bilen må være null (Newtons 1. lov). Tegn en figur, og prøv å regne ut tyngdekraftens komponent langs bakken. (Første steg: Finn vinkelen til bakken) Samlet friksjon må være like stor som tyngdekomponenten, men motsatt rettet.

b) Her kan det være lurt å regne med bevaring av energi. Hva er endringen i kinetisk energi? Hvor stor del av dette skyldes endring i høyde (potensiell energi) og hvor mye arbeid har motstanden (11 N) gjort? Hvor mye arbeid gjenstår for å bevare energien? Dette arbeidet må være gjort av syklisten/trekkraften. Hva blir kraften, når du har funnet arbeidet?

c) TIPS: Regne med symboler først, og se at m forsvinner, du ikke trenger å vite massen til kula!
Hva er den kinetiske energien til kula ved start? Hva blir endringen i kinetisk energi fra start til stopp? Arbeidet som utføres av friksjonen må være lik endringen i kinetisk energi (pga. bevaring av energi og ingen endring i potensiell energi). Hvor stor  er friksjonskraften, og hvor lang strekning må den virke for å få arbeidet likt endringen av kinetisk energi? Hvor lang er én runde, og hvor mange runder går det på den strekningen du fant?


Skriv et svar til: friksjon

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.