Akkurat nå er 29 pålogget.

Fysikk

Lys og bølger

22. august 2017 av mattenøtta - Nivå: Vgs

Hei! Har noen spørsmål angående lys og bølgemodellen for lys.

1) Kan noen forklare meg hvordan disse lysspektrene blir laget gjennom et optisk gitter? Når man sender lys gjennom gitteret skal man jo få et interferensmønster, men når boka beskriver f.eks. linjespektre viser de bare ett spekter. Har de da tatt dette fra en av strålene med maksimal forsterkning i interferensmønsteret?

2) Er grunnen til at de ulike bølgelengdene i et linjespekter opptrer på forskjellige steder fordi de får lysmaksimaene sine på andre steder på grunn av at bølgelengdene er mindre/større slik at vinklene mellom strålene for lysmaksimaene endres?

3) Hvorfor dannes flere svakere lyspunkter horisontalt med en bred lysflekk når vi sender lys gjennom en trang spalte? Og hvorfor blir lysflekkene/lysmaksimaene mer lyssterke og skarpere når vi bruker et optisk gitter i stedet for en dobbeltspalte?


Svar #1
22. august 2017 av mattenøtta

Et spørsmål til:

I boka står det at en stor amplitude er det samme som høy lysstyrke, men senere sier den at med økt lysstyrke sendes det ut flere fotoner per tidsenhet. Hvordan kan det ha seg? Jeg skjønner ikke helt hvordan de vil definere lysstyrken som her, antall fotoner utsendt per tidsenhet eller størrelsen på amplituden? Eller er det noen sammenheng mellom disse?


Skriv et svar til: Lys og bølger

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.