Akkurat nå er 31 pålogget.

Fysikk

Mekanisk energi

03. september 2017 av mattenøtta - Nivå: Vgs

En fysikklærer skal demonstrere bevaringsloven for mekanisk energi ved å sende av gårde en pendelkule fra nesetippen sin. Så skal han stå rolig og vente på at kula kommer tilbake. Idet han sender kula av gårde, gir han den en liten dytt. Hva skjer videre, og hvorfor?

Her skjønner jeg ikke helt hva oppgaven vil fram til. Ut ifra egne erfaringer og loven, vil jo pendelen stoppe opp i en viss høyde og komme tilbake samme veien, sneie nesetippen og deretter stoppe opp i omtrent samme høyde på motsatt side, for deretter å svinge ned igjen og utføre den samme bevegelsen. Er det noe jeg glemmer her?


Brukbart svar (0)

Svar #1
03. september 2017 av Sigurd

Det er helt riktig, det du beskriver vil skje hvis han klarer slippe kulen helt uten å gi den en dytt. Men hva skjer om han dytter litt først? Tenkt på setningen om arbeid/kinetisk energi!

Du kan faktisk se fysikklæreren som gjør forsøket her:
https://www.youtube.com/watch?v=7FfKaIgArJ8
Legg merke til forskjellen når han gir en dytt (hva skjer med glassplaten), og når han ikke gir en dytt (hva skjer med hodet hans)


Svar #2
03. september 2017 av mattenøtta

Mener du at når man legger til en ekstra kraft til kraftsummen, så vil den kinetiske energien øke, og dermed høyden den svinger bli høyere? Eller forstår jeg deg feil? I så fall; mener oppgava at pendelen vil treffe fysikklæreren i hodet/nesa og ikke bare berøre han fordi han gir den denne ekstra dytten?


Brukbart svar (0)

Svar #3
03. september 2017 av Sigurd

Nettopp. Han bruker litt ekstra kraft til å gi en dytt. Han utfører ekstra arbeid, så det blir ekstra energi i kula. Energien som bevares er derfor både den opprinnelige potensielle energien, men også litt ekstra energi fra arbeidet.

I stedet for at kula akkurat har nok energi til å komme opp igjen til nesetippen med fart 0 m/s, blir det nok energi til at den har igjen litt kinetisk energi når den når nesetippen. Får håpe dytten var liten, eller at kula ikke var like tung som den i videoen - hvis ikke kan det ha vært lærerens siste fysikk-time... :O


Svar #4
03. september 2017 av mattenøtta

Haha, vi får håpe det, ja! Tusen takk for hjelpen :-)


Skriv et svar til: Mekanisk energi

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.