Akkurat nå er 81 pålogget.

Fysikk

Fortegn på tyngdeakselerasjonen?

03. september 2017 av Hannan - Nivå: Vgs
Hei
Nan noen forklare når tyngdeakselerasjonen (1g=10m/s^s) er positiv og når den er negativ, sett bort fra luftmotstand?

Kan illustrere spørsmålet med en oppgave:
I en oppgave blir en ball kastet loddrett oppover, og både på vei oppover og nedover er akselerasjonen -10 m/s^s. Hvorfor er det slikk.

Takk på forhånd for svar
Vedlagt fil: image.jpg

Brukbart svar (0)

Svar #1
03. september 2017 av Sigurd

Dette har med hva man definerer som positiv retning. Her kan vi si at positiv retning er oppover, men tyngdekraften virker nedover, derfor blir tyngdeakselerasjonen nedover - altså i motsatt retning av positiv retning (dvs. negativ retning).

Vi kunne også gjort det motsatt, og sagt at positiv retning var nedover. Da ville tyngdeakselerasjonen vært +10m/s2, men da måtte vi valgt de andre størrelsene negative, da ville f.eks. høyden vært -x meter i stedet for +x meter.


Svar #2
03. september 2017 av Hannan

Takk for svaret. Det hjalp. Men hvorfor er den negativ når ballen faller nedover, gitt at farten peker da nedover og har samme vei som akselerasjonen?

Brukbart svar (0)

Svar #3
03. september 2017 av Sigurd

Det er fordi vi gjør hele kastet i ett regnestykke. Startfarten er fortsatt positiv, rettet oppover, og så gjør akselersajonen at farten gradvis blir mindre og mindre og etter hvert negativ. Så leddet –gt gjør at farten blir mindre og mindre positiv. Etter hvert blir farten negativ og "øker" i negativ retning, dvs. nedover.

Vi kunne også delt opp bevegelsen i to. Først når ballen er på vei opp, da ville startfarten vært positiv og akselerasjonen negativ. Når ballen så er på toppen, kunne vi begynt "på nytt" og satt positiv retning nedover. Men da er startfarten null (farten er null akkurat i det ballen snur fra å gå oppover til å gå nedover), og akselerasjonen blir positiv nedover. Legger vi sammen, får vi positiv bevegelse opp, og så positiv bevegelse ned igjen (den totale strekningen ballen har beveget seg blir summen av de to)

PS: Hvis du starter med en ball høyt oppe, og kaster den nedover, måtte du også hatt negativt fortegn på farten, hvis du velger positiv retning oppover.


Skriv et svar til: Fortegn på tyngdeakselerasjonen?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.