Akkurat nå er 100 pålogget.

Naturfag

Hva om kring oss

21. september 2017 av samiira - Nivå: Ungdomsskole
Hva er økologi?

Brukbart svar (0)

Svar #1
22. september 2017 av Jeppe101

Noe der er miljøvennlig eller bærekraftig?


Brukbart svar (0)

Svar #2
01. mai 2018 av tuffla

Økologi er læren om samspillet i naturen. Det er samspillet mellom de levende og de ikke-levende faktorene, og samspillet mellom de levende faktorene. 

De ikke levende faktorene deles i flere grupper. Klima, jordsmonn, berggrunn, med flere. De ikke levende faktorene setter grenser, og bestemmer hvilke levende ting som kan overleve i et område. 

Vi deler ofte planeten i en rekke klimasoner, tropisk, ørken, polar, løvskog, barskog med mange flere. I hver av klimasonene finnes det en rekke økosystemet, som er små områder der leveforholdene er omtrent like, f.eks. blåbærskog, rullesteinsstrand, myrvann og så videre. 

De levende faktorene deles i tre grupper: Produsenter, forbrukere og nedbrytere. I hver av disse skiller vi mellom individer og bestander. Et individ er en plante / et dyr av arten. En bestand eller populasjon er alle individer av arten innenfor et begrenset område.

Produsentene er de organismene (levende tingene) som kan lage sitt eget stoff, vanligvis er de planter eller bakterier som driver fotosyntese. De lager nytt organisk materiale fra uorganisk materiale, og bruker som regel sola som energikilde for å få dette til (fotosyntese).

Forbrukere er de som eter andre organismer, planter eller dyr, og bruker det stoffet de eter til å lage energi, og leve. De bryter stoffet ned i en prosess kalt celleånding. 

Nedbryterne eter døde produsenter eller forbrukere (eller andre nedbrytere), slik at de etter hvert blir brutt ned til uorganisk materiale. Dette materialet kan så brukes av produsentene til å bygge opp nytt organisk materiale igjen.

På den måten er det en sirkulasjon av stoffer i et økosystem. 

Vi pleier ofte å snakke om næringskjeder, næingsnett og næringspyramider i forbindelse med økosystemer. Men det finnes en rekke begreper og områder innenfor økologien, som regnes som ei av hovedgreinene innen biologi i dag.


Skriv et svar til: Hva om kring oss

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.