Akkurat nå er 155 pålogget.

Fysikk

Kortslutning

24. september 2017 av mattenøtta - Nivå: Vgs

Hva er egentlig kortslutning og hva har det å si for en strømkrets. Kan noen f.eks. forklare hva som skjer hvis en motstand blir kortsluttet? Og hva skiller kortslutning fra å bryte en del av kretsen?


Brukbart svar (0)

Svar #1
24. september 2017 av Sigurd

En kortslutning betyr at kretsen er koplet i ring uten motstand. En kortslutning i hverdagen forbinder man ofte med at strømmen går, men en kortslutning har egentlig ingenting med brudd i kretsen å gjøre!

Ordet på engelsk er "short circuit", dvs, en "kort krets" eller en "kort slutning" - der slutning altså betyr "sammenkopling".

Hvis du kopler en perfekt ledning mellom polene på et batteri får du en kortslutnig. Da blir det stor spenning over null motstand. Og fra Ohms lov blir da strømmen I = U/R uendelig stor når du deler på null. Det kan i verste fall bli en enorm varmeutvikling og eksplosjon.

Et brudd er et hull i kretsen, mens en kortslutning er en hel, lukket/sluttet krets uten motstand.

Ordet kortslutning i hverdagslig forstand, forbinder vi ofte med at "strømmen går". Og det gjør den ofte, enten fordi sikringen i sikringsskapet bryter av kretsen for å forhindre at strømmen skal bli for stor, eller fordi ledningen smelter og skaper et fysisk hull i kretsen. En kortslutning kan dermed føre til et brudd.

Hvis du har en krets med en motstand, og så lager du en ny parallell til motstanden som bare er en ledning - uten noen motstand, da vil strømmen går den enkleste veien utenom motstanden. Da kortslutter du kretsen (strømmen går den "korte" veien utenom motstanden - selv om veien her rent fysisk kan være lengre, er dette enklere for strømmen). Da går ingen strøm gjennom motstanden, men all strømmen går lett rundt, og batteriet kan eksplodere eller ledningen kan smelte.


Svar #2
24. september 2017 av mattenøtta

Tusen takk for svar! Dette hjalp veldig

Skriv et svar til: Kortslutning

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.