Akkurat nå er 2 pålogget.

Fysikk

Fjær, kloss, friksjon oppg i fysikk 2

24. september 2017 av Sirii - Nivå: Vgs

På forhånd tusen hjertelig takk for hjelp! Detter er oppgave 3.145 fra rom stoff tid 2. Del a og b gikk greit men sliter litt med c og d...

En kloss med massen m=0.20kg kan gli på et horisontalt underlag. Det er friksjon mellom klossen og underlaget. 

Ei uelastisk snor er festet til klossen. Den andre enden av snora er festet til ei elastisk skruefjær som har stivheten k=17 N/m. Skruefjæra er igjen festet til en vegg. Klossen trekkes i retning ut fra veggen slik at skruefjæra blir forlenget med 0,10 m fra likevektsstillingen. Så slipper vi klossen, som uten å vri seg glir 0.175 m før den stopper. Klossen kommer ikke nær skruefjæra, og snora er ikke stram når klossen stopper.

c) Hvor stor er friksjonen mellom klossen og underlaget når vi regner med at den holder seg konstant?

Vi trekker på ny på klossen i retning ut fra veggen og slipper den, men nå trekker vi den så kort ut at den stopper mens fjæra enda er forlenget 0.010 m.

d) Hvor stor friksjon virker på klossen når den er kommet til ro i denne stillingen? Hvor mye må fjæra være forlenget når vi slipper klossen dersom den skal stoppe på denne måten?


Brukbart svar (0)

Svar #1
24. september 2017 av Sigurd

c)

TIPS! Bruk bevaring av energi.
Både før klossen slippes og etter klossen har stoppet er den i ro, så den har ingen kinetisk energi. Hvor mye energi er det i fjæra før klossen slippes? Og hvor mye energi er det i fjæra når klossen har stoppet? Hvor har det blitt av energien? Hva er friksjonsarbeidet, og hvor stor er friksjonskraften?

d)

TIPS! Klossen er i ro. Bruk Newtons 1. lov.
Hva er fjærkraften når fjæra er forlenget 0,010 m fra likevekt? Hvor stor må da friksjonen være for å holde klossen i ro?

TIPS! Bruk energibevaring også her!
Hvor mye energi er det igjen i fjæra når klossen har stoppet? Hvor stort er friksjonsarbeidet (dersom vi antar konstant friksjon)? Hva må den opprinnelige energien ha vært når vi ser på bevaring? Hvor langt må en fjær strekkes for å få denne energien?


Svar #2
26. september 2017 av Sirii

Tusen hjertelig takk for svar, nå klarte jeg oppg c og første del av d, men sliter fortsatt med det andre spørsmålet og føles som jeg har prøvd alt..

Skriv et svar til: Fjær, kloss, friksjon oppg i fysikk 2

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.