Akkurat nå er 38 pålogget.

Fysikk

Newtons tredje lov, krefter på en bil

19. oktober 2017 av agnethe (Slettet) - Nivå: Vgs

Hei, sliter litt med en oppgave i ergo Fysikk 1 (2.35)

Cornelia sier til Albin: "I følge Newtons 3. lov kan du umulig greie å skyve i gang bilen. For kraften på deg fra bilen vil hele tiden være like stor som kraften du skyver på bilen med.".

Er dette sant eller ikke, og hvilke krefter vil være "satt igang" i denne prosessen?


Brukbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2017 av Sigurd

Hei! Cornelia prøver å lure deg! :D

Det er helt riktig at bilen virker med like stor kraft på deg som du virker på bilen - dette er Newtons tredje lov. Men nettopp det at kreftene virker på forskjellige legemer (du på bilen og bilen på deg), gjør at det likevel blir bevegelse.

Grunnen er: Du dytter på bilen, så summen av kreftene på bilen blir fremover, og bilen begynner å rulle (den akselererer i retningen du dytter, jf. Newtons andre lov).

Bilen dytter tilbake på deg. Men du har antakelig gode sko og friksjon fra underlaget. Så selv om bilen dytter deg bakover, vil bakken dytte deg fremover igjen, slik at summen av krefter på deg blir fremover, og du beveger deg fremover.

Hvis du derimot hadde stått på et friksjonsfritt underlag, f.eks. på en skøytebane, ville du også klart å gi bilen en dytt fremover, men du ville begynt å skli bakover samtidig. Altså begyner bilen å skli fremover, og du begynner å skli bakover. Dere sklir i hver deres retning (ta med en ven på skøytebanen i vinter og dytt, så kan du prøve selv! Det kan bli en fantastisk, symmetrisk isdans ut av det! :D)

Dette forutsetter selvsagt at bilen ikke har bremsene på – da vil bremsene holde igjen bilen slik at summen av kreftene på bilen blir null og ingen bevegelse skjer. Men det er ikke Newtons 3. lov sin feil, snarere Newtons 1. lov. ;-)


Svar #2
19. oktober 2017 av agnethe (Slettet)

Tusen takk for svar!

Skriv et svar til: Newtons tredje lov, krefter på en bil

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.