Akkurat nå er 116 pålogget.

Økonomi og administrasjon

Investeringscase - Hjelp ved tolkning av oppgavetekst

02. november 2017 av larseenn - Nivå: Universitet

Hei, vi sitter fast på en investeringscase.

Bakgrunn; Det er en case hvor vi skal finne ut om det er lønnsomt å investere i landbasert anlegg for storsmolt. Vi skal lage et toårlig likviditetsbudsjett, samt kontantstrømanalyse og investeringsanalyse.

Vi sitter fast på en post på likviditetsbudsjettet "Fôrkostnader", hvor vi ikke klarer å tolke teksten riktig.. derav vanskelig å finne en formel.

Teksten på det relevante avsnittet lyder; (Legger også ved hele eksamenscaset om det er informasjon som er relevant som vi ikke finner)

Fôrkostnader Fôrkostnaden er avhengig av prisen på fôret og hvor mye fôr som går med til å produsere 1 kg laks (økonomisk fôrfaktor). Fôret koster ca. 12 kr/kg, mens den gjennomsnittlige økonomiske fôrfaktoren er på 1,3. Det vil da koste kr 15,60 (12 x 1,3) å fôre opp 1 kg laks. Økonomisk fôrfaktor tar hensyn til svinnet i produksjonen. Ved bruk av stor smolt regner selskapet med at fôrfaktoren blir redusert fordi det blir behov for færre lusebehandlinger noe som gir lavere svinn. Selskapet regner derfor med at den økonomiske fôrfaktoren blir 1,1 med den nye produksjonsmodellen. 

Utdrag fra vekst

 Den store smolten som blir satt ut om våren, vil være 9 måneder i sjøen. Høstutsettet vil være 11 måneder i sjøen på grunn av mindre vekst om vinteren når havtemperaturen er lav. Liten smolt vokser med 30% per måned, mens den store smolten som settes ut om våren vokser med 23% per måned. Stor smolt som blir satt ut om høsten vokser med 18% per måned. Dødeligheten er 1,2% per måned for den lille smolten og 0,5% per måned for stor smolt. 

Spørsmålet lyder slik;

Vi skal lage et simulerbart excelark, derfor trenger vi en formel som viser til månedlig forkostnad. Hvilke nøkkelinformasjon skal vi ta fra oppgaveteksten for å lage en korrekt formel? 

Tidligere så våres formel slik ut (ble alt for høye foringstall). 
F(1-D)^N*1(1+V)^N*12(O)
F = Antall Fisk
D = Månedlig dødelighet
N = Antall måneder
V = Månedlig vekst
12(O) = Pris * økonomisk forfaktor
1 = Startvekt på fisk i kg

Takk på forhånd for svar. 


Brukbart svar (0)

Svar #1
02. november 2017 av Jørrian

Fin oppgave!

I begynnelsen har du bare smolt:

Antall fisker: f(x)=600000*(0.988^t)

og

Vekt per fisk: g(x)=0.1*(1,3^t)

Kg fisk er f(x)*g(x)

Så ser du hvor lang tid det tar før du har storfisk(= 1 kg) som kan settes ut. Når de er satt ut begynner du med ny smolt og får du to modeller samtidig.

Modellen kan kontinuerlig ganges med 12 kr * 1.1 for å få forprisen.

Så jeg tror at det mangler noe i formelen din, bruk først konkrete tall, så erstatter du alt med variabler i Excel. Jeg liker å tegne alle grafer(eksponential vekst) i Geogebra.


Brukbart svar (0)

Svar #2
28. november 2017 av Mathiass

Hei!

Fikk du/dere en kontantstrøm som som skiftet fortegn fra år til år på den trasisjonelle produksjonsmodellen for liten smolt?

Svar #3
28. november 2017 av larseenn

Ja det fikk vi. Det er fordi produksjonssyklusen går over 16 måneder.

Skriv et svar til: Investeringscase - Hjelp ved tolkning av oppgavetekst

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.