Akkurat nå er 43 pålogget.

Fysikk

FYSIKK: newton og Bohr

08. november 2017 av mafo90 - Nivå: Vgs

Hallo

Står fast på et spørsmål til en innlevering jeg har, håper dere kan hjelpe  meg! Dere har være helt fantastiske tidligere!
 

a) I følge Newtons gravitasjonslov trekker Jorda på Månen med ei kraft som er gitt ved ?? = ???? ??1??2 ?? 2 , der kg= 6.674·10−11 N · (m/kg)2 , m1 og m2 er massene til planetene, som du finner i tabell-samlinga di, og r er avstanden mellom dem – fra sentrum til sentrum. Om vi tenker oss at Månen går i en sirkelbane rundt Jordas sentrum med radius 385 000 km, hvilken fart har den i forhold til Jorda? (Egentlig er ikke banen helt sirkulær.)

b) I følge Bohr-modellen for hydrogenatomet går elektronet i grunntilstanden i en sirkel-bane rundt protonet. Krafta som protonet trekker på elektronet med er gitt ved Coulombs lov:

 ?? = ???? ??1??2 ?? 2 , der ke=8.99·109 N · (m/C)2 , q1 og q2 er ladninga til elektron og proton og r er avstanden mellom dem. Se bort for fortegnet på F her; du kan regne krafta for positiv selv om elektronet har negativ ladning. Om elektronet har farten 2.19·106 m/s, kva er radiusen i banen? (Vi minner om at det ikke egentlig er slik vi regner på egenskapene til atomet.)


Skriv et svar til: FYSIKK: newton og Bohr

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.