Akkurat nå er 35 pålogget.

Fysikk

Spørsmål- Termofysikk

07. desember 2017 av BaktPotet - Nivå: Vgs

Hei, jeg lurer på et par ting angående termofysikk:

1. Hvor kommer molekylene man presser inn i sykkeldekket fra når man pumper med en vanlig sykkelpumpe (håndpumpe)?

2. Hvorfor øker temperaturen når trykket øker og vice versa?

3. Akkurat den perioden når vann smelter eller fordamper så vil ikke temperaturen øke, men hva er det som øker av den indre energien? Er det den indre potensielle, kinetsiek eller begge deler som øker?

4. Ved det absolutte nullpunktet så er det ingen molekylbevegelse, men er det potensiell energi? I så fall i hva da? Er det bindingene? 

5. Hvordan regner man med varmetap? Altså hvordan skal man tenke dersom en oppgave oppgir at det er varmetap under en smeltingsprosess eller fordampningsprosess?

Takk på forhånd!


Brukbart svar (0)

Svar #1
10. desember 2017 av Andyyy

1. Når du strekker ut pumpa, suges det luft inn i pumpa fra området rundt. Den blir så presset inn i dekket/slangen når pumpa presses sammen.

2. Temperaturen øker når trykket øker, men bare når volumet er konstant eller utvider seg for sakte. Trykk i en beholder er et mål på molekylene som hele tiden kolliderer med veggen på innsiden av beholderen, hvert molekyl virker med en liten kraft på veggen hver gang det kollideres. Temperatur er et mål på den gjennomsnittlige kinetiske energien (hastigheten) til molekylene i området vi måler. Når vi øker temperaturen, øker vi dermed hastigheten (kinetisk energi) til molekylene, som betyr at vi får flere/oftere kollisjoner med veggene, som jo er det samme som økning i trykk. Trykk og temperatur er på en måte to sider av samme sak.

Vi kan også øke trykket ved å gjøre volumet mindre. Da får molekylene mindre plass å bevege seg på, som betyr at de oftere vil kollidere med veggene. Eller vi kan øke trykket ved å tilføre flere molekyler og med det få oftere kollisjoner.

3. For å få et stoff til å endre fase fra fast form til flytende (smelting) eller fra fast form til gass (fordamping), kreves det tilførsel av energi. Denne energien blir med over i den nye fasen. Som nevnt over er temperatur et mål på gjennomsnittlig kinetisk energi, som jo vil øke når vann smelter eller fordamper siden vannet går fra is til vann og fra vann til damp. Når vannet går motsatt vei ved å fryse eller kondensere, frigjøres denne energien.

4. Ved det absolutte nullpunkt er det ingen termisk energi, dvs ingen potensiell energi og ingen kinetisk energi.

5. Litt usikker på hva jeg skal svare her uten konkrete eksempler, men om du har varmetapet gitt i Joule kan du bare trekke det fra direkte i ligningen. Varmetap er det samme som negativt arbeid på systemet.


Skriv et svar til: Spørsmål- Termofysikk

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.