Akkurat nå er 134 pålogget.

Naturfag

Kraft og bevegelse

17. april 2018 av Naturfags - Nivå: Ungdomsskole

Hei alle! Jeg bare lurer på om dere vet om en slags problemstilling innenfor kraft og bevegelse? Øving til eksamen, men synes det er veldig vanskelig.


Brukbart svar (0)

Svar #1
20. april 2018 av Sigurd

Kraft og bevegelse skjer jo rundt oss hele tiden, så det er mye å ta av. Å finne en god problemstilling, f.eks. til muntlig eksamen, kan likevel være utfordrende.

Men noen tema du kan se nærmere på kan f.eks. være: På tivoli (berg og dalbane/fart/krefter), på landeveien (bil eller sykkel med fart, akselerasjon, kollisjon, tyngde i bagasjerommet), i verdensrommet (planeter og asteroider som beveger seg, gravitasjonskrefter, kollisjoner, raketter som akselerer), på flyplassen (bagasjevekt, pasasjerer som løper til flyet, fly som akselererer, krefter som virker på flyet, tyngekraft, luftmotstand, motorens fremdrift)... Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Spør gjerne læreren din om retningslinjer for hvordan problemstillingen bør utformes.

Du kan selvsagt lage en mer spisset problemstilling også, som går mer på faglige tema som Newtons lover og sammenhengen mellom kraft og bevegelse.


Brukbart svar (0)

Svar #2
01. mai 2018 av tuffla

En kraft er noe som kan få en ting til å bevege seg. Når en kraft virker på en gjenstand, f.eks. en ball, beveger ballen seg. En kraft kan få en ting til å aksellerere. 

Formelen for dette er F = m · a, der F er kraften (målt i newton), m er massen (målt i kg) og a er aksellerasjonen (målt i meter per sekund i andre, m/s2). 

Flere krefter kan virke på en og samme ting, og de kan virke i ulike retninger. Det er mye i fysikken som handler om krefter. Dette ble først undersøkt grundig av Sir Isaac Newton.

For å eksperimentere med krefter, fart, aksellerasjon og masse kan du bruke denne nettsida:

https://phet.colorado.edu/nb/simulation/forces-and-motion-basics


Skriv et svar til: Kraft og bevegelse

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.