Akkurat nå er 70 pålogget.

Naturfag

Syn og fokus på netthinnen

30. april 2018 av terracotta - Nivå: Ungdomsskole

Hei!

Når vi snakker om hvordan man kan korrigere syn med linser ser vi at for at øyet skal fokusere må lysstrålene møtes på netthinnen, for eksempel sånn som dette bildet: http://www.valdresoptikk.no/index.php?id=6

Men når vi snakker om hvordan hjernen oppfatter det vi ser, så ser det jo ut som at lysstrålene ikke møtes, men at de krysser hverandre så bildet snus: https://www.quora.com/Why-does-the-brain-reverse-the-eyes-inverted-image

Får ikke disse to tingene til å henge helt sammen, så hadde satt pris på hjelp!


Brukbart svar (0)

Svar #1
30. april 2018 av tuffla

Bildet på netthinna står opp/ned. Linsa i øyet er en konveks linse, ofte kalt et forstørrelsesgrass eller ei samlelinse. Begge bildene du viser til er misvisende. Med en konveks linse får du et opp-ned bilde når avstanden til linsa blir stor nok. Du kan for eksempel prøve sjøl med et forstørrelsesglass: Hold det på strak arm og se hva som skjer med bildet inne i linsa. Et annet "eksperiment" er å lage et opp/ned bilde med et talgelys på en skjerm. Begge disse eksperimentene viser at en konveks linse kan brukes til å lage et opp/ned bilde.

Eksperimentet med opp ned bilde og talgelys er mest realistisk, fordi det inne i øyet er helt mørkt, før du åpner øyet ved å bruke øyelokket. Ført da slipper lyset inn, og først da kan opp/ned bildet dannes på netthinna.

Dette bildet kalles for et ekte bilde, og det er et slikt bilde som dannes på netthinna bak i øyet ditt hvis du har normalt syn.

Se dette bildet:

https://opentextbc.ca/introductiontopsychology/wp-content/uploads/sites/9/2013/11/f8f7d23e8173735d0702cb3e9159503d-1024x976.jpg

Bildet som dannes på linsa av det man ser på er stort eller lite avhengig av hvor nært tingen du ser på er til øyet. Hvis du har godt skarspyn (de fleste under 30 har det), så kan du se ting skarpt som bare er 15 cm fra øyet.

Linsa i øyet kan få mye tjukkere form en de fleste vanlige forstørrelsesglass. Dette er grunnen til at den kan få til å lage et opp/ned bilde, sjøl om øyet bare er på størrelse med en bordtennisball.

Linsa kan endre form, den er ikke stiv, men er omtrent som en geleklump. Den blir holdt oppe av sener som er festet i muskler bak regnbuehinna. Dette betyr at den kan endre form. Når du ser på noe på nært hold, blir musklene og senene slappe, og linsa blir rundere i formen. Linsa blir et sterkt fortstørrelsesglass, som ser fine detaljer på nært hold.

Når du ser på langt hold, strekkes muslkene og senene, slik at formen på linsa blir ganske flat, og det du ser på langt hold blir tydelig.

Fra om lag 40 års alder blir de fleste mennesker med normalt syn langsynte. Dette skjer fordi linsa blir stivere. Det gjør at den ikke lenger klarer å klumpe seg så mye sammen som den klarte da den var ung. Dermed kan man ikke se ting på nært hold godt lenger. Dette kan rettes opp med linser eller bliller, man bruker da en konveks linse foran øyet, slik at denne, sammen med øyets linse, klarer å danne et klart opp/ned bilde på netthinna når man ser på nært hold. Men ulempen her er jo at man ikke klarer å se ting på langt hold tydelig gjennom denne linsa. 

En person som er nærsynt bruker konkave linser, som sprer lyset utover før bildet går gjennom linsa i øyet. På den måten kan hun/han se ting på lengre hold tydelig.


Brukbart svar (0)

Svar #2
30. april 2018 av tuffla

Grunnen til at man ofte ser at lysstrålene er samlet i en flekk på bilder som beskriver langsynthet og nærsynthet, er at det er enklere å vise hva problemet med disse to "brytningsfeilene" er. Det er riktig at ved langsynthet dannes det skarpe bildet bak netthinna, og ved nærsynhet dannes det foran netthinna. Men i begge tilfeller vil det (under normale omstendigheter, hvis man ikke er ekstremt langsynte), dannes et opp/ned bilde på netthinna. Men dette bildet vil ikke være skarpt, man har ikke fokus på bildet.

Hvis man i begge tilfeller hadde vist at det dannes et opp/ned bilde både før og etter her, ville det blitt vanskelig å oppfatte hva som er problemet.

Se:

https://www169.lunapic.com/editor/?action=blur

Når du ser på en ting på nært hold vil ting i bakgrunnen virke uklare, fordi linsa er blitt tjukk, så det du oppfatter i bakgrunnen, vil være omtrent som det en nærsynt person ser på lengre hold. 

Hvis du ser på noe på lengre hold, vil linsa inne i øyet ha blitt flatere. Fører en ting inn i synsfeltet nærmere øyet, vil tingen som er nært øyet bli uklar et øyeblikk før du fokuserer. Det du ser i dette lille øyeblikket vil være omtrrent det en person som er langsynt ser når hun/han prøver å fokusere. Holder du en ting for nært øyet, vil du også oppleve at linsa ikke klarer å fokusere på den, sjøl om du har godt skarspyn.

Jeg lette etter en simulator på nett, og fant denne:

https://www.opticalexpress.co.uk/laser-eye-surgery/eyesight-simulator 


Brukbart svar (0)

Svar #3
30. april 2018 av tuffla

Edumedia har også en del ok apper/simuleringer, se

https://www.edumedia-sciences.com/en/media/6-the-eye-inverted-image

For flere, se hovedsiden deres om linser og speil:

https://www.edumedia-sciences.com/en/media/6-the-eye-inverted-image


Brukbart svar (0)

Svar #4
01. mai 2018 av tuffla

Beklager duplikatet over. For linser og speil, se her:

https://www.edumedia-sciences.com/en/node/69-lenses-and-mirrors


Skriv et svar til: Syn og fokus på netthinnen

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.