Akkurat nå er 96 pålogget.

Kjemi

Fe2O3?

22. september 2018 av connie55

Hei, kanskje dumt spørsmål, men hvorfor er det kun 2 Fe og 3 O i Fe2O3, er det ikke mer naturlig å ha 3 av Fe ettersom O mangler 2 elektron i ytterste skall og Fe har 2 elektron i ytterste skall? 


Brukbart svar (0)

Svar #1
26. september 2018 av tuffla

Hei

De finnes flere stabile jernoksider, FeO, Fe2O3 og Fe3O4. Det er O-atomene som bestemmer oksidasjonstallet til de tilkoblede jernionene. I FeO, har vi det du nevner, her har O oksidasjonstall +2, og O har oksidasjonstall -2. I Fe2O3 har vi 3 O-atomer, som begge har oksidasjonstall -2. Til sammen blir dette 6-. Dette skal balanseres ut av 2 jernioner, som begge får oksidasjonstall +3. I Fe3O4 har vi 4 O, som gir en samlet ladning på -8. Hvis vi deler -8 på 3 får vi -2 2/3. Så jernionene har der et oksidasjonstall på +2 2/3.

Den første varianten kalles ofte Jern(II)oksid, den andre Jern(III)oksid. Der romertallene viser oksidasjonstallene til jern.

Det er ikke så enkelt å forklare den siste varianten. Men det vi ofte sier er at jern er multivalent, det kan ha ulike oksidasjonstall, og bruke elektronene sine til å lage bindinger på flere måter. 

Det finnes egentlig en rekke ulike jernoksider, se denne engelske wiki-sida:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_oxide 

Når det gjelder "frie" ioner, forekommer jern i to former, som Fe2+ eller som Fe3+. Hvis du har ei vannløsning med Fe2+, har du ei gulgrønn/blekgrønn løsning. Hvis luft slipper til (oksygenet i luft virker oksiderende, derav navnet "oksidering"), vil disse Fe2+ ionene bli oksidert til Fe3+, som er gulbrunt, det vi i dagligtale kaller for rust (som faktisk er "stoffet" Fe2O3 * n H2O). Denne reaksjonen kan man også sette i gang på labben med f.eks. bromvann. 


Skriv et svar til: Fe2O3?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.