Akkurat nå er 22 pålogget.

Fysikk

Hjelp fysikk oppgave (Vektorer, krefter og newtons lover)

09. oktober 2019 av Hess - Nivå: Universitet

Vektorer, krefter og newtons lover

Oppgave 1

Et lite cruiserederi arrangerer et cruise som følger ruten til de gamle atlanterhavsdamperne. Skipet er blant annet utstyrt med to heiser, hvorav den bakre heisen er plassert like over skipets massesentrum i lengderetningen (som da også er fartøyets rotasjonspunkt i vertikal retning), mens den fremre heisen er plassert lengre frem, mellom den bakre heisen og baugen. Under overfarten blir skipet innhentet av restene av en gammel tropisk orkan, som det ennå er litt futt igjen i. Det blir et døgn med stamping med kraftige bølger imot. Kapteinen får beskjed om at gjester har benyttet den fremre heisen med vekslende hell, og sender et mannskap for å undersøke forholdene. Mannskapet tar med ei badevekt og veier seg i heisen mens fartøyet stamper. Det viser seg at når baugen stiger samtidig med at heisen akselererer oppover, øker vekta med maksimalt 20 %, og når baugen synker samtidig med at heisen akselererer nedover, minker vekta med maksimalt 60 %.

a)  Siden mannskapet åpenbart veier det samme uansett skipets bevegelser, så må det være noe annet badevekta egentlig reagerer på (og «måler»), enn massen (antall kilo) til mannskapet. Hva er det?

b)  Heisen akselererer alltid med 0,7m/s^2(både opp-og nedover).Ta utgangspunkt i newtons 2. lov og beregn den maksimale akselerasjonen skipet har i vertikal retning der den fremre heisen er montert, når baugen stiger og synker?

c)  Hvorfor vurderer kapteinen også å stenge den bakre heisen i dette tilfellet, selv om den er plassert over langskips massesentrum (tips: bruk skisse og tegn inn vektorer for akselerasjonen inne i de to heisene)?

d)  Bruk Newtons lover for å forklare hvorfor man kjenner seg lettere og ikke tyngre når en heis akselererer nedover.

Oppgave 2

Et lite lastefartøy styrer 90° (rett øst). Farten er 12 knop. Området er kjent for sterke tidevannsstrømmer i retning nord (0°), og det viser seg at seilt kurs er 84°.

a)  Tegn skisse og bruk vektorer til å vise fart og retning til fartøy og strøm.

b)  Bruktrigonometriogberegnstrømmensfartunderseilasen.Gisvaretimeterpr sekund.

Hvem kan hjelpe meg å løse denne? Spesielt oppgave 1 b) og d)


Skriv et svar til: Hjelp fysikk oppgave (Vektorer, krefter og newtons lover)

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.