Akkurat nå er 11 pålogget.

Kjemi

Noen kjemispørsmål: fleratomige ioner + pH i buffere!

11. september 2020 av fka

Hei!

Jeg leser meg opp på kjemi1 og kjemi2 samtidig - det går fint, men jeg synes oppgavene i studieboka er litt ujevne. Uansett: får ikke klarhet i et par ting:

- Fleratomige ioner. Forstår jeg det riktig dersom dette er ioneforbindelser mellom et f.eks N+ og et annet som består av to grunnstoffer? Først trodde jeg det dreide seg om f.eks natriumklorid - det er jo flere atomer enn et. Men forstår jeg det riktig om det heller dreier seg om over to atomer?

- pH i buffere. Jeg har funnet et par måter å regne dette på; logaritmevarianten som boka foreslår, og å bare regne ut konsentrasjonen av H3O+. Denne siste liker jeg best, for da holder det å bruke mol, og det er ofte oppgitt. MEN! Jeg har kommet over en del oppgaver hvor de spør om buggerkapasitet osv, og hvor alle komponentene er oppgitt i gram. Først må jeg finne pH i blandinga, for å vite hvor langt unna vi er fra pKa. Men siden det bare er oppgitt gram og volum, må jeg da inn i periodesystemet og finne molar masse? Det er i tilfelle ekstremt krongete når oppgavene bruker store forbindelser. Får ofte feil svar, og mistenker at dette ikke er riktig retning. Men, hva hadde dere gjort? Jeg har funnet molar masse, og funnet mol ved n = m / Mm. Deretter har jeg tenkt at konsentrasjonen av H3O+ = Ka * (n syre / n base). Den siste biten går vanligvis bra i andre oppgaver. Men her har jeg på følelsen av at jeg tenker feil!


Brukbart svar (0)

Svar #1
20. september 2020 av planke

For å ta det siste først. For å finne pH i en bufferløsnig må du vite stoffmengdene og det er enklest å brukke bufferligninga siden du må ta hensyn til både den sure og den basiske komponenten. Sjekk molare masser ved å google den kjemiske formelen.

Ang fleratomige ioner, er dette stofftyper som f.eks ammoniunitrat der de ionene stoffet består av inneholder flere atomer (ammonium og nitrat)?


Skriv et svar til: Noen kjemispørsmål: fleratomige ioner + pH i buffere!

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.