Denne modellen er en guide for å analysere folkeviser. Guiden for folkeviseanalyse gir en rekke forslag til hva man kan komme inn på i en analyse av en folkevise.
Det antas at folkevisene stammer helt tilbake fra middelalderen, og at de opprinnelig har fungert som danseviser og underholdning for adelen. Ut over å være underholdende har folkevisene også hatt en oppdragende funksjon, og de har ofte en form for belærende moral, dette kan gjerne nevnes i folkeviseanalysen.
Folkevisene er episk-lyriske, det betyr at de har en handling fortalt på vers. De var opprinnelig muntlig levert og ble først skrevet ned fra ca. år 1500 og frem til romantikken på 1800-tallet.
Still spørsmål om folkeviseanalyse i Lekseforum
De to viktigste folkevisetypene beskrives under:
Ridderviser:
Trylleviser:
Handlingen i folkeviser kan ofte deles inn i tre faser som ser ut som følgende:
Det er karakteristisk for folkeviser at kun de viktigste delene av handlingen er tatt med. Alt unødvendig er dermed tatt bort. Til gjengjeld markeres de mest betydningsfulle avsnittene med dialog og disse er viktige å analysere grundig når de tas med i en folkeviseanalyse.
Personer i folkeviser beskrives overfladisk med den såkalte syrebadsteknikken. Syrebadsteknikken skal forstås slik at alle personlige karakteristikker er som etset bort. Man får ikke detaljerte beskrivelser av personenes utseende. Derimot beskrives de via sine handlinger. Personene opptrer altså ikke som individer, men heller som stereotyper med en bestemt funksjon i folkevisen. Deres tanker og følelser beskrives ikke direkte, så dem må man analysere seg frem til ut fra personenes handlinger.
Det forekommer ofte symboler i folkeviser. Nedenfor er en rekke av vanlige symboler, men vær oppmerksom på at det kan finnes mange andre.
Når man har analysert en folkevise, skulle man ha fått et innblikk i handlingen og konflikten som er beskrevet i visen. Herfra kan man bevege seg videre til å tolke folkevisen. Man skal prøve å se folkevisen i et større perspektiv, slik at man kan prøve å finne ut hva folkevisens mening og budskap er. I sammenheng med det kan man også prøve å finne svar på hva folkevisen tematiserer. Hva er temaet? Hvis folkevisen f.eks. handler om en ridder som skal gjennomgå en rekke utfordringer før han kan få sin utkårede, er temaet kanskje overgangsfasen mellom ugift og gift.